Noord

Nieuwe loodstenders Lynx en Hercules gedoopt door Marianne Timmer en Erica Terpstra

Noord - 10 apr 2013

Nieuwe-loodstenders-Lynx-en-Hercules-gedoopt-door-Marianne-Timmer-en-Erica-Terpstra-465px.jpg

Harlingen - Marianne Timmer en Erica Terpstra hebben vanmiddag de doophandeling verricht van de nieuwe stalen tender ‘Hercules’ en de aluminium tender ‘Lynx’. De stalen, schroefaangedreven tender is geschikt om ook onder ijsomstandigheden te kunnen beloodsen en wordt in de Noordelijke regio ingezet. De aluminium jetgedreven tender ‘Lynx’ is de eerste in de nieuwe serie van de L-klasse en vervangt de huidige ‘Discovery’-klasse. Deze aluminium tenders worden in alle Nederlandse zeehaven ingezet.

Schroef vervangt waterjet
Het ontwerp van de stalen tender lijkt op de nieuwe tenders uit de ‘Aquila’-klasse, maar is uitgerust met schroeven in plaats van waterjets. De stalen tenders halen een topsnelheid van 20 knopen, zo’n 35 km. per uur. Met deze tender verbetert het Loodswezen de haventoegankelijkheid en draagt daarmee bij aan het succes van de havens van Den Helder, Harlingen, Delfzijl en Eemshaven.

Vlootvernieuwing impuls voor scheepsbouw in het Noorden
De opdracht maakt deel uit van het totale vlootvervangingsprogramma van het Loodswezen. Drie jetgedreven tenders van de ‘Aquila’-klasse (zie bijlage) zijn al in de vaart. De eerste van de drie nieuwe loodsboten de ‘Polaris’ - die ook door scheepswerf Barkmeijer wordt gebouwd – is sinds december 2012 in de vaart. Het bouwprogramma geeft een sterke impuls aan de scheepsbouw in het Noorden. Bij het bouwprogramma zijn zo’n 25 toeleveranciers uit Friesland, Groningen en Drenthe betrokken.

Doop in de media:
Filmverslag van Omrop Fryslan met een hoofdrol voor registerloodsen Deen en Kiewied en commissaris Bodewes: http://www.omropfryslan.nl/nijs/nije-loadsboat-doopt-yn-harns

Multimediabrochure:
Meer informatie over de tenders en de totale vlootvernieuwing:
Bekijk onze online brochure over de nieuwe loodstenders Hercules en Lynx.